Pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą)

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziane-marmolada-2Uwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ładnie prezentuje się na stole. Moje jabłka wzbogaciłam o dodatkową słodycz w postaci twardej wieloowocowej marmolady. Podobny deser jadłam kiedyś w restauracji, jakiś czas później postanowiłam spróbować przygotować taki sam w domu. Okazało się, to naprawdę proste 😉 Spróbujcie, polecam.

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziane-marmolada-4

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

 

Składniki:  (na 4 porcje)

  • 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste)
  • 1/2 płata ciasta francuskiego XXL
  • 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar)
  • cukier trzcinowy
  • cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc miejsce na marmoladę (wgłębienie).

Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie nożem (nie za głęboko).

Jabłka układamy na rozwiniętym cieście francuskim, delikatnie wciskając je w ciasto. Po czym wokół każdej połówki jabłka wycinamy kształt jabłka (około 1 cm od jabłka) z ogonkiem i listkiem. Listek zdobimy drugą stroną noża.

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziane-marmolada-5

Następnie na chwilę odwracam każdą połówkę i nadziewamy marmoladą (około 1/2 łyżeczki na jabłko, ilość marmolady zależy od wielkości użytych jabłek). Znów kładziemy na poprzednie miejsce (marmoladą do dołu).

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziewanie-marmolada

Ciasto wokół jabłek ozdabiamy np. tworząc wzorki widelcem. Zabieramy nie potrzebne kawałki ciasta (skrawki).

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziane-marmolada-6

Wszystkie jabłka w cieście posypujemy z wierzchu cynamonem i szczyptą cukru trzcinowego.

pieczone-jablka-w-ciescie-etap-przygotowan

Jabłka w cieście umieszczamy ostrożnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Deser pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut. Czas zależy od soczystości jabłek.

Tak przygotowane jabłka podajemy ciepłe lub zimne.

Jeśli chcemy, aby nasze ciasto się bardziej zarumieniło warto je posmarować wcześniej np. białkiem (nie smarujemy jabłek).

pieczone-jablka-w-ciescie-nadziane-marmolada-3

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. Koszyk Smaków says:

    Bardzo fajny przepis, umieściliśmy go w naszym serwisie kulinarnym ( oczywiście z linkiem do Twojego bloga ), który ma na celu zbiór najlepszych przepisów w sieci 🙂

    Pozdrawiamy i zachęcamy do wrzucania swoich smaków do naszego Koszyka 🙂

  2. Akte Nyks says:

    Uwielbiam ciasto francuskie za to ile daje możliwości. Jabłka to moje ulubione owoce. Przepis faktycznie prosty, ale domyślam się że przepyszny. Musze koniecznie wypróbować, a że nadchodzi jesień, która jest porą jabłek to będzie idealny deser na jesienne popołudnie.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi