Pieczone filety z mintaja

Pieczone filety z mintaja Pyszne, proste w przygotowaniu pieczone filety z mintaja w kukurydzianej panierce. Jeśli nie lubicie smażonej ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie.

Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.

Ja polecam produkty marski Stella

Składniki:

  • 5 filetów z mintaja bez skóry (u mnie mrożone płaty)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki
  • szczypta oregano
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • mały kawałek masła (opcjonalnie)
  • koperek (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • duża blacha
  • papier do pieczenia w arkuszach Stella

Przygotowanie:

Filety rozmrażamy (najlepiej zostawić je na całą noc). Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i 4 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy. W drugim mieszamy jajka z suszoną pietruszką, oregano, słodką czerwoną papryką i solą i pieprzem (około 3-4 przekręcenia młynka, pieprzu można dodać ciut więcej). Do trzeciego talerza wsypujemy resztę mąki pszennej (3 łyżki).

Filety suszymy z nadmiaru wody. Kroimy na mniejsze kawałki. Każdy obtaczamy najpierw w mące pszennej, później w jajkach z przyprawami, a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Strzepujemy nadmiar mąki. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowaną rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 25-30 minut. Ja pod koniec pieczenia na każdy kawałek nakładam wiórki masła (można pominąć ten etap, wówczas unikniemy dodatku tłuszczu, ale to sprawia, że ryba nie jest za sucha), piekę jeszcze chwilę. Przed podaniem można oprószyć całość zielonym koperkiem.

Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z czerwonym barszczem lub podana w formie obiadu z kiszoną kapustą i ziemniakami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

    • Magdalena says:

      Pani Beato, dziękuję za uwagi. Przykro mi, że ryba się nie udała. Czy strzepała Pani nadmiar mąki i zastosowała trik z dodatkiem masła na koniec? Na pewno przyjrzę się jeszcze raz przepisowi, by sprawdzić czy nie ma błędu w składnikach lub w opisie.

  1. Paweł says:

    U mnie rybka udana. 😀Piekłem w ten sposób filet z dorsza a mintaja z kostki. Dorsz faktycznie trochę suchy ale mintaj wyszedł w sam raz. Polecam

Pozostaw odpowiedź Siara Anuluj pisanie odpowiedzi