Pieczone filety z mintaja Pyszne, proste w przygotowaniu pieczone filety z mintaja w kukurydzianej panierce. Jeśli nie lubicie smażonej ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie.
Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.
Ja polecam produkty marski Stella
Składniki:
- 5 filetów z mintaja bez skóry (u mnie mrożone płaty)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki
- szczypta oregano
- 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- mały kawałek masła (opcjonalnie)
- koperek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- duża blacha
- papier do pieczenia w arkuszach Stella
Przygotowanie:
Filety rozmrażamy (najlepiej zostawić je na całą noc). Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i 4 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy. W drugim mieszamy jajka z suszoną pietruszką, oregano, słodką czerwoną papryką i solą i pieprzem (około 3-4 przekręcenia młynka, pieprzu można dodać ciut więcej). Do trzeciego talerza wsypujemy resztę mąki pszennej (3 łyżki).
Filety suszymy z nadmiaru wody. Kroimy na mniejsze kawałki. Każdy obtaczamy najpierw w mące pszennej, później w jajkach z przyprawami, a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Strzepujemy nadmiar mąki. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 25-30 minut. Ja pod koniec pieczenia na każdy kawałek nakładam wiórki masła (można pominąć ten etap, wówczas unikniemy dodatku tłuszczu, ale to sprawia, że ryba nie jest za sucha), piekę jeszcze chwilę. Przed podaniem można oprószyć całość zielonym koperkiem.
Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z czerwonym barszczem lub podana w formie obiadu z kiszoną kapustą i ziemniakami.
Smacznego
Ten dodatek masła na koniec robi robotę. Bez niego dla mnie za sucho, ale z masłem już dobra. Przepis tak na 4. 5 czy 6 nie dam .
Jest błąd w przepisie, najpierw piszą o mące ziemniaczanej, później o kukurydzianej. Powinna być tylko kukurydziana.
Dziękuję za zwrócenie uwagi
Nie polecam. Ryba sucha jak wiór. Od spodu upieczone z mąka… Przepis zbyt wymyślony niesprawdzony…
Pani Beato, dziękuję za uwagi. Przykro mi, że ryba się nie udała. Czy strzepała Pani nadmiar mąki i zastosowała trik z dodatkiem masła na koniec? Na pewno przyjrzę się jeszcze raz przepisowi, by sprawdzić czy nie ma błędu w składnikach lub w opisie.
U mnie rybka udana. ?Piekłem w ten sposób filet z dorsza a mintaja z kostki. Dorsz faktycznie trochę suchy ale mintaj wyszedł w sam raz. Polecam
Cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂