Uwielbiam owsianki. Na chłodne dni polecam w szczególności ich pieczoną owocową wersję. Taka pieczona owocowa owsianka doskonale syci i smakuje. Jej wykonanie jest naprawdę proste. Do mojej pieczonej owsianki użyłam nowości Stovit „Naturalnie owocowe”. To pyszny mix owoców z dodatkiem soku z cytryny i aceroli, w którym nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wysokiej jakości skład, jak również krótki proces przetwarzania, gwarantują zachowanie dużych kawałków owoców, niską kaloryczność oraz to, co w owocach najlepsze – smak prosto z natury. Ja do mojej pieczonej owocowej owsianki użyłam wersji truskawkowej, ale można wykorzystać właściwie każdą. Było pysznie! Polecam i Wam taką niebanalną owsiankę 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 jajko M
- 3 łyżki Stovit „Naturalnie owocowe” Truskawki + 1 łyżeczka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- cukier puder do oprószenia + płatki kokosowe
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko, jajko, całość mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki Stovit „Naturalnie owocowe” w wersji truskawkowej (można użyć dowolnego smaku) i łyżkę jogurtu, wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do naczynia do zapiekania. Owsiankę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Przed podaniem na wierzch można nałożyć łyżeczkę „Naturalnie owocowych”, a całość oprószyć cukrem pudrem.
Pieczona owocowa owsianka – przepis
Smacznego
Nigdy nie mam czasu na zrobienie pieczonej owsianki. W końcu muszę się przemóc i na taką skusić! Pozdrowionka serdeczne 🙂
Polecam bo jest pyszna 🙂