Dziś zapraszam was na pieczarkowe kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję. U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy.
Składniki:
- kilak większych pieczarek
- niespełna szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam)
- 2 jajka M
- 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście plasterki pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte).
Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Polecam 🙂