Uwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie.
Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny
Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą
2016-05-01 00:35:11
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 7 średnich pieczarek
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark
- 2 jajka klasy M
- bułka tarta do obtoczenia
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
Przygotowanie
- Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy.
- Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy.
- Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną.
- Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką.
- Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote. Następnie obracamy je na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy.
- Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/