Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią (1)Uwielbiam szybkie, sycące obiady z makaronem w roli głównej. Dziś zapraszam Was na jeden z takich przepisów – penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią. Bazą do mojego sosu było wspaniałe pesto pomidorowe z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki. Polecam! Takie pesto idealnie sprawdzi się również samodzielnie jako dodatek np. do spaghetti. Na stronie Greckie Przysmaki znajdziecie o wiele więcej dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki 🙂 Warto tam zajrzeć:

logo_Greckie Przysmaki

A wracając do przepisu na penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią… Polecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Podana porcja starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną 😉 Spróbujcie.

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią (2)

Składniki: (na 1-2 porcje)

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli ziołowej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki pesto pomidorowego z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki
  • 2 większe pieczarki
  • około 2 garści makaronu (ilość przed gotowaniem)
  • około 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

UWAGA! Mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na hasło „SlodkieOkruszki” , który możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl, Daje on rabat -5% na cały koszyk.
Okres aktywności kodu rabatowego od 2017-06-20 17:00:00 do 2017-07-20 23:59:00

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (pierś z kurczaka). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą ziołową. Mieszamy aby przyprawy ładnie pokryły mięso. Smażymy. Po chwili dorzucamy pokrojone na półplasterki (obrane) pieczarki. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając.

W między czasie w miseczce mieszamy dokładnie śmietanę z pesto.

Gdy mięso będzie już dobre zmniejszamy gaz na minimalny, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, a następnie dodajemy nasz sos, szybko mieszamy. Chwilę jeszcze zostawiamy na patelni, aby sos lekko zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i od razu podajemy.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj zzz Anuluj pisanie odpowiedzi