Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami

Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe paszteciki z serem, papryką i pieczarkami. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu lub podgrzać przed podaniem w piekarniku. Dzięki temu ser jest tak pysznie ciągnący. My to uwielbiamy.

Tu ser stanowi podstawę smaku, dlatego warto sięgnąć po ten najlepszy. Ja wybrałam ser w plasterkach Gouda MSM Mońki Dlaczego akurat ten? Charakterystyczny lekko śmietankowy smak plus konsystencja i doskonała topliwość sprawiają, że moim zdaniem jest on najlepszy do takich dań. Specjalnie wybrałam ser w plasterkach. Ma on być wyczuwalny w farszu, poza tym z łatwością go pokroicie. Nie trzeba się bawić w tarcie na tarce. Nie polecam tu serów typu mozzarella, bo mogą całkiem wypłynąć z pasztecików.

Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam!

Składniki:

Na farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera w plasterkach – u mnie Gouda MSM Mońki 150 g
  • 1/4 żółtek papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 cm pora (biała część)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia składników

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • większa szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • sezam do posypania pasztecików
  • 1 jajko do wysmarowania pasztecików

Przygotowanie:

Przygotowujemy składniki.

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże z mlekiem, pozostały cukier, jako, sol i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta).

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny).

W tym czasie przygotowujemy farsz do naszych drożdżowych pasztecików.

Cebulę obieramy i w kroimy, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, mieszamy. Smażymy doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę papryki (żółtą i czerwoną). Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia. Na koniec dodajemy pokrojony w większą kostkę ser i drobno pokrojony por, mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (farsz nie ma być mdły).

Wyciągamy z miski nasze wyrośnięte ciasto drożdżowe.

Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części, tak by utworzyć dwa długie pasy.

Na każdy nakładamy farsz, zostawiając wolne brzegi, po czym składamy brzegi (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskamy/zlepiamy na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem do dołu, starczy przetoczyć nasz wałek).

Następnie kroimy ostrym nożem w poprzek co około 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).

Uwaga! Podczas pieczenia drożdżowych pasztecików może wyciec niewielka ilość sera.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi