Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu

Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu Pyszne, proste w przygotowaniu paszteciki idealne do czerwonego barszczu. Uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych. Paszteciki przygotowuję z naprawdę różnymi farszami, ale ten cieszy się ostatnio największą popularnością. Sprawdzają się doskonale na każdym przyjęciu, uroczystości rodzinnej czy też w święta (możecie je podać np. na drugi dzień świąt). Do tak przygotowanych pasztecików polecam Wam czerwony barszcz na pieczonych buraczkach. Spróbujcie.

Składniki:

Na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 4 większe pieczarki
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • olej do podsmażenia składników

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • sezam do posypania pasztecików
  • 1 jajko do wysmarowania pasztecików

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy nasze mięso mielone (w razie potrzeby można dodać więcej oleju, ale nie za dużo). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy kilka minut (mięso nie może być surowe). Do misy blendera przekładamy nasz farsz z patelni i miksujemy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz nie może być mdły w smaku).

Ciasto:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże z mlekiem, pozostały cukier, jako, sol i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej).

Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu (jak na zdjęciu poniżej).

Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).

Tak przygotowane paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi