Pasta waniliowa

waniliaWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona przez profesjonalnych i domowych cukierników. Dostępna praktycznie w każdym sklepie. Tradycyjnie nabywamy zazwyczaj całe laski wanilii, cukier z prawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią, ale o tym w innym wpisie ;)). Ale czy słyszeliście już lub używaliście w swojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów?

Czym jest pasta waniliowa?

Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata.

Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey):

cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant.

Jakie ma zastosowanie?

Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania:

1 łyżka = 1 laska wanilii = 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Gdzie kupić dobrej jakości pastę waniliową?

Polecam Wam pastę wanilinową marki Nielsen-Massey dostępną w sklepie Amus

pasta-waniliowa-60ml-nielsen

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi