Wanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona przez profesjonalnych i domowych cukierników. Dostępna praktycznie w każdym sklepie. Tradycyjnie nabywamy zazwyczaj całe laski wanilii, cukier z prawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią, ale o tym w innym wpisie ;)). Ale czy słyszeliście już lub używaliście w swojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów?
Czym jest pasta waniliowa?
Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata.
Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey):
cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant.
Jakie ma zastosowanie?
Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania:
1 łyżka = 1 laska wanilii = 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Gdzie kupić dobrej jakości pastę waniliową?
Polecam Wam pastę wanilinową marki Nielsen-Massey dostępną w sklepie Amus
nie używałem nigdy pasty waniliowej, któregoś dnia będę musiała wypróbować 🙂
Nie miałam, ale bardzo chętnie kupię 🙂
🙂
Uwielbiam dodawać taką pastę do owsianek i słodkości 🙂 i gratuluję nowej odsłony bloga 🙂
🙂
Uwielbiam waniliowe klimaty…
😉
Muszę koniecznie zrobić 🙂
🙂
Naprawdę fajnie opisane, dzięki. 🙂
Dziękuję, pozdrawiam