Papierówki w waniliowym cieście. Pyszny i prosty deser na każdą okazję. Ostatnio dostaliśmy dużą ilość pyszny jabłek. U mnie w domu wszyscy chętnie po nie sięgają. Ja w szczególności lubię kwaskowate papierówki. I to właśnie je najczęściej wykorzystuję do tego deseru. Jak dla mnie idealne połączenie. Kwaśne papierówki w lekko słodkim cieście. Całość zwieńczona cynamonem i cukrem pudrem (ilość według upodobań). Spróbujcie, polecam. Często w prostocie tkwi siła 🙂
P.s. Jak podoba Wam się talerz zaprezentowany na zdjęciu? Ja go uwielbiam. Piękny i jedyny w swoim rodzaju 🙂 Jeśli lubicie takie wyjątkowe małe dzieła sztuki zachęcam Was do odwiedzin fanpaga Michi – Pracownia ceramiki
Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami
A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście:
Składniki:
- 3 papierówki lub inne jabłka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- odrobina soli do ciasta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia (u mnie od Woj-len)
- do podania: cynamon i cukier puder (ilość wg upodobań)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plastry.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dolewamy mleko, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier waniliowy i odrobinę soli.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krążki jabłek maczamy w cieście i smażymy z obu stron na oleju kokosowym .
Podajemy od razu oprószone cynamonem i cukrem pudrem (ilość wg upodobań).
Smacznego
Bardzo lubię jabłka w cieście ?
😀