Dziś polecam Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek – panierowane pieczarki. Dla odmiany przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo na oleju kokosowym. Takie szybkie pieczarki są doskonałe na każdą uroczystość. Polecam przygotować je w większej ilości na zbliżającego się Sylwestra. Panierowane pieczarki podaję zawsze w towarzystwie mojego ulubionego sosu czosnkowego i ketchupu.
Składniki: (na około 15 małych pieczarek)
- 15 małych pieczarek
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len)*
- bułka tarta do obtoczenia
- do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem), zielona pietruszka
*pieczarki smażę na malutkiej patelni
Przygotowanie:
W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Pieczarki obieramy (same kapelusze bez ogonków). Następnie maczamy dokładnie w jajku, a potem w bułce. Smażymy na małym ogniu na oleju kokosowym z obu stron (najpierw kapeluszem do góry).
Usmażone pieczarki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego i ketchupu. Warto po wierzchu posypać je np. zieloną pietruszką.
Smacznego
Pyszna propozycja na imprezkę 🙂
Dziękuję 🙂