Kluski na parze z szybkim sosem z kurczaka
Dziś ma dla Was pomysł na szybki obiad. Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka. Pysznie, prosto, idealnie. Czasem nie trzeba wiele by przygotować coś dobrego. Czasem też można sięgnąć po małą pomoc w postaci gotowego produktu. Ważne tylko by miał on dobry skład, a taki właśnie mają kluski na parze od Buchcik.
P.s. Jak się u Was mówi na kluski na parze? Pampuchy, parowańce, buchty?
Jak zrobić szybki sos z kurczaka do parowańców?
Składniki:
- około 500-550 g filetu z piersi kurczaka
- 3 łyżki płatków suszonej cebuli
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3/4 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 1 płaska łyżka mąki
- niewielka ilość oleju do podsmażenia
- woda
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawą i oprószamy mąką.
Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą (do wysokości mięsa), dodajemy płatki suszonej cebuli, ziele angielskie, liście laurowe i doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Sos powinien się zredukować i zagęścić. W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody lub zagęścić sos niewielką ilości mąki wymieszanej z wodą.
Pod koniec sos próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z kluskami na parze od Buchcik. Do takiego sosu świetnie pasuje też knedel czeski.
Smacznego
Buchcik ma w swojej ofercie też pyszne nadziewane kluski. Pełną ofertę znajdziecie tutaj: https://www.buchcik.prohost.pl/oferta/
Produkty Buchcik są:
- bez substancji konserwujących!
- bez sztucznych barwników!
/wpis we współpracy z Buchcik/