Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka

Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka

Kluski na parze z szybkim sosem z kurczaka

Dziś ma dla Was pomysł na szybki obiad. Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka. Pysznie, prosto, idealnie. Czasem nie trzeba wiele by przygotować coś dobrego. Czasem też można sięgnąć po małą pomoc w postaci gotowego produktu. Ważne tylko by miał on dobry skład, a taki właśnie mają kluski na parze od Buchcik.

P.s. Jak się u Was mówi na kluski na parze? Pampuchy, parowańce, buchty?

Jak zrobić szybki sos z kurczaka do parowańców?

Sos z kurczaka i kluski na parze

Składniki:

  • około 500-550 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżki płatków suszonej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3/4 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 1 płaska łyżka mąki
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia
  • woda
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawą i oprószamy mąką.

Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą (do wysokości mięsa), dodajemy płatki suszonej cebuli, ziele angielskie, liście laurowe i doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Sos powinien się zredukować i zagęścić. W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody lub zagęścić sos niewielką ilości mąki wymieszanej z wodą.

Pod koniec sos próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z kluskami na parze od Buchcik. Do takiego sosu świetnie pasuje też knedel czeski.

Smacznego

Buchcik ma w swojej ofercie też pyszne nadziewane kluski. Pełną ofertę znajdziecie tutaj: https://www.buchcik.prohost.pl/oferta/

Produkty Buchcik są:

  • bez substancji konserwujących!
  • bez sztucznych barwników!

/wpis we współpracy z Buchcik/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz