Pączki z ricotty

Pączki z ricotty – przepis

Tłusty czwartek już jutro, ale… Czemu nie zjeść pysznych pączków już dziś. U nas mała „Tłusta Środa” ? Dzieci poprosiły o mini pączki. Dziś zrobiłam wersję z serkiem ricotta. Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Takim smakołykom naprawdę ciężko się oprzeć. U nas zawsze szybką znikają ? Polecam i Wam. Może pączki z ricotty zagoszczą jutro na Waszych stołach?

Jak przygotować pączki z serka ricotta?



Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 3/4 szklanki mąki – pszenna lub uniwersalny mix bezglutenowej
  • 2 jajka M
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • około 1/3 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • olej do głębokiego smażenia

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Na tym etapie można dodać waniliowy akcent (w zależności co używamy – ekstrakt lub pastę waniliową). Miksujemy składniki do połączenia.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia.



W garnku rozgrzewamy olej. Za pomocą małej łyżeczki nabieramy masę (wcześniej warto łyżeczkę zanurzyć w oleju) i wykładamy ją na rozgrzany olej. 1 pełna łyżeczka masy, to 1 pączek. Pączki podczas smażenia urosną.

Pączki smażymy na ciemno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz