Pączki z ricotty – przepis
Tłusty czwartek już jutro, ale… Czemu nie zjeść pysznych pączków już dziś. U nas mała „Tłusta Środa” ? Dzieci poprosiły o mini pączki. Dziś zrobiłam wersję z serkiem ricotta. Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Takim smakołykom naprawdę ciężko się oprzeć. U nas zawsze szybką znikają ? Polecam i Wam. Może pączki z ricotty zagoszczą jutro na Waszych stołach?
Jak przygotować pączki z serka ricotta?
- 250 g serka ricotta
- 3/4 szklanki mąki – pszenna lub uniwersalny mix bezglutenowej
- 2 jajka M
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- około 1/3 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej (opcjonalnie)
- olej do głębokiego smażenia
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Na tym etapie można dodać waniliowy akcent (w zależności co używamy – ekstrakt lub pastę waniliową). Miksujemy składniki do połączenia.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia.
W garnku rozgrzewamy olej. Za pomocą małej łyżeczki nabieramy masę (wcześniej warto łyżeczkę zanurzyć w oleju) i wykładamy ją na rozgrzany olej. 1 pełna łyżeczka masy, to 1 pączek. Pączki podczas smażenia urosną.
Pączki smażymy na ciemno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Wygląda bardzo ciekawe, tylko pewnie sporo trzeba wykonać 🙂 Sprawdzę i dam znać ile i jak szybko znikają