Pączki na jogurcie

Pączki na jogurcie

Mini pączki jogurtowe

Pączki na jogurcie – małe i pyszne

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mini pączki na jogurcie. Wystarczy kilka prostych składników, chwila mieszania i już można smażyć małe pączusie. Te szybkie pączki bez drożdży uwielbia cała moja rodzina. Bo jak ich nie lubić? 😉 Słodkości na jeden kęs 🙂 Takie jogurtowe pączusie to pyszny pomysł na deser. Można je też śmiało przygotować na różne domówki. Polecam 🙂

Jak przygotować małe pączki na jogurcie?

Jogurtowe pączki

Składniki:

  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej – u mnie uniwersalna ToTa
  • 2 jajka klasy M
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia i cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt i jajka. Wszystko mieszamy do połączenia. Masa powinna być dość gęsta.

Rozgrzewamy olej.

Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i za pomocą drugiej zrzucamy ciasto do gorącego oleju. Pączusie powinny podczas smażenia ładnie rosnąć. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Pączusie powinny się same obracać podczas smażenia, jeśli będą miały wystarczającą ilość miejsca. Jeśli tak  nie jest, to obracamy je na drugą stronę łyżką.

Uwaga! Pączki powinny powoli smażyć się na złoty kolor. Jeśli robią się zbyt szybko brązowe, to należy zmniejszyć płomień pod garnkiem. Pączki muszą się dosmażyć w środku. Ja smażę na średnim płomieniu. 

Każdą partię pączusiów wykładamy najpierw na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy do miski/talerza i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz