Uwielbiam śniadania. Najchętniej przygotowuje na nie najróżniejsze placuszki i owsianki. Dziś przepis na coś zgoła odmiennego – owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami). Bo dlaczego ograniczać się tylko do popularnej wersji owsianki? Z płatków owsianych można stworzyć o wiele więcej pysznych przepisów, co mam zamiar pokazać Wam na łamach mojego bloga. Moje owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe wzbogaciłam w pyszne jagody i migdałowe ziarenka. Całość wyszła wspaniale. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i wyjątkowo smaczny. Spróbujcie.
Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami)
* przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 250 g chudego twarogu
- 2 łyżki mleka
- 2 całe jajka klasy M
- około 1 1/2 łyżki miodu (płynnego)
- 2 łyżki mieszanki ziaren "Migdałowy Przylądek"
- 5 łyżek mrożonych jagód lub borówek
- * na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm
- Do miski wkładamy kostkę chudego twarogu, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy miód (ilość miodu można zwiększyć w zależności od upodobań) i całość dokładnie mieszamy.
- Do masy miodowo-serowej dodajemy dwa jajka, znów mieszamy. Następnie dosypujemy płatki owsiane błyskawiczne i dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy po czym wsypujemy mieszankę ziaren i mrożone owoce, krótko mieszamy.
- Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego naszą masę. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 35-40 minut. Sprawdzamy - wierzch i boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie).
- Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie ciasto podać z jogurtem, owocowym sosem itp.
- Smacznego