Często przygotowuje najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na owsiane placki nadziane bananami. Kawałki bananów wewnątrz każdego placka nadają im niepowtarzalnego smaku i struktury. Placki są dość duże. Można je podać jak a la gruby naleśnik lub tak jak ja pokroić na 4 części i ułożyć je na sobie. Moje owsiane placki nadziane bananami dodatkowo podałam z cukrem pudrem i łyżeczką porzeczkowego dżemu. Idealne na śniadanie, jak i np. na obiad lub kolację. Spróbujcie.
Składniki: (na 3 duże placki)
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko M
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 dużego banana
- duża szczypta sody
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-len)
- 1 łyżka cukru
- propozycja podania (na porcję) – cukier puder, łyżeczka dżemu i plasterek banan
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy całe jajko, mleko, cukier, łyżeczkę miękkiego oleju kokosowego i sodę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki pszennej. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana, lekko mieszamy.
Placki smażymy na mniejszym ogniu na małym ogniu (wcześniej na patelni rozpuszczamy olej kokosowy) z obu stron na złoto. Placki są dość duże, jak mniejsze naleśniki.
Podajemy w całości lub pokrojone na 4 części. Propozycja podania – każdą porcję oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką dżemu porzeczkowego i plasterkiem banana.
Smacznego
Pyszotka 🙂 Sama też często robię placuszki z bananami. Uwielbiam je. Twoje są tak pięknie, apetycznie podane.
Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję 😀