Owsiane ciasteczka z czekoladą

Owsiane ciasteczka z czekoladą

Dziś mam dla Was przepis na pyszne owsiane piegusy. Ja uwielbiam te ciasteczka. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt… No cóż, nigdy nie udaje mi się skończyć na jednym ciasteczku ? Takie owsiane ciasteczka z czekoladą to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też śmiało włożyć do śniadaniówki i zjeść w szkole lub pracy. Polecam ?

Jak zrobić owsiane ciasteczka z czekoladą?

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – ja użyłam błyskawiczne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • czekoladowe dropsy z mlecznej lub gorzkiej czekolady (po 2 na ciasteczko) /można zamiennie dodać posiekaną czekoladę

*używam szklanki o poj 250 ml

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy.

Do miski wsypujemy płatki, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i mąkę.

Wszystko mieszamy do połączenia.

Masę odstawiamy na 5 minut na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy łyżką wykładamy masę, dociskamy ją formując niej ciasteczko (u mnie 1 ciastko to około 3/4 łyżki masy). Zachowujemy niewielkie odstępy między ciasteczkami. W każde ciasteczko delikatnie wciskamy czekoladowe dropsy.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia, u mnie około 18 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości/grubości ciasteczek i piekarnika.

Po przestudzeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi