Owsiane ciasteczka z czekoladą
Dziś mam dla Was przepis na pyszne owsiane piegusy. Ja uwielbiam te ciasteczka. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt… No cóż, nigdy nie udaje mi się skończyć na jednym ciasteczku 😉 Takie owsiane ciasteczka z czekoladą to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też śmiało włożyć do śniadaniówki i zjeść w szkole lub pracy. Polecam 😊
Jak zrobić owsiane ciasteczka z czekoladą?
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych – ja użyłam błyskawiczne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka M
- 4 łyżki cukru
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
- czekoladowe dropsy z mlecznej lub gorzkiej czekolady (po 2 na ciasteczko) /można zamiennie dodać posiekaną czekoladę
*używam szklanki o poj 250 ml
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy.
Do miski wsypujemy płatki, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i mąkę.
Wszystko mieszamy do połączenia.
Masę odstawiamy na 5 minut na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy łyżką wykładamy masę, dociskamy ją formując niej ciasteczko (u mnie 1 ciastko to około 3/4 łyżki masy). Zachowujemy niewielkie odstępy między ciasteczkami. W każde ciasteczko delikatnie wciskamy czekoladowe dropsy.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia, u mnie około 18 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości/grubości ciasteczek i piekarnika.
Po przestudzeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki.
Smacznego
Zrobiłam. Są pyszne 🙂