Owocowy pudding chia z warstwą pistacjową i borówkami

Owocowy pudding chia z warstwą pistacjową i borówkami Lubicie lekkie desery? Ja uwielbiam. Pyszne, proste, a do tego tak pięknie się prezentują 🙂 Owocowy pudding chia z warstwą pistacjową i borówkami możecie śmiało zjeść na deser lub w ramach drugiego śniadania. Można go też podać na spotkanie z przyjaciółmi. Lekki, pyszny i tak prosty w przygotowaniu. Spróbujecie 🙂

Każda warstwa jest pyszna, lekka i wyjątkowa. Warstwa owocowa, warstwa jogurtowa i “kropka nad i”, czyli wyjątkowa warstwa pistacjowa. Do przygotowania warstwy pistacjowej użył doskonałej pasty z pistacji Pi-NUTS. 100% natury bez zbędnych dodatków. Pasta z pistacji, to mój ulubiony składnik wielu deserów i śniadań. Można ją też wyjadać prosto ze słoiczka 😉 W końcu to samo zdrowie. Pasta jest bogata w żelazo, magnez, wapń i potas. Polecam 🙂

Składniki:

  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka pasty z pistacji Pi-NUTS
  • 3 łyżeczki nasionek chia
  • 2 czubate łyżeczki musu owocowego (u mnie z mrożonych owoców leśnych)
  • 2 garście borówek
  • listki świeżej mięty do podania

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy 250 g naturalnego jogurtu z musem owocowym i nasionami chia. W drugiej miseczce mieszamy około 75 g naturalnego jogurtu z pełną łyżeczką pasty pistacjowej. Resztę jogurtu pozostawiamy bez dodatków.

Do małych słoiczków (u mnie 3×250 ml) nakładamy warstwę owocową, kilka borówek, warstwę pistacjową, naturalny jogurt i na koniec borówki. Deser wstawiamy na godzinę do lodówki.

Wyciągamy wcześniej, by się ogrzał. Przed podaniem zdobimy każdy deser listkami świeżej mięty.

Rada: Mus owocowy został mi z innego przepisu. Mrożone owoce wrzucamy do garnuszka, podlewamy niewielką ilością wody i lekko dosładzamy cukrem lub miodem. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce się rozpadną można je zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie. Do tego deseru jest to zbędne. Mus można zblendować na gładko.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz