Dziś polecam Wam na śniadanie pyszny i zdrowy otrębowy omlet jabłkowy (bez mąki i cukru). Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie śniadanie zaspokoi głód i doda Wam energii na początek dnia. Przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie. Polecam i życzę Wam miłego i smacznego dnia 😉
Składniki:
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław)
- 1 małe jabłko (nie kwaśne)
- mała szczypta soli
- cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki)
- olej kokosowy do smażenia
- propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Masa musi być jednolite i lekko puszysta.
Rozgrzewamy małą patelnię z olejem kokosowy (u mnie około 1/2 łyżeczki). Na patelnię wylewamy masę, ruszamy patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Gdy pierwsza jest już dobrze usmażona, przykrywamy patelnię np. talerzem, obracamy, a następnie zsuwamy omlet znów na patelnię, aby dosmażyć go z drugiej strony.
Omlet podajemy w całości lub pocięty na trójkąty.
Propozycja podania: Omlet pocięty w trójkąty, z plasterkami banana i łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki.
Do przygotowania omletu użyłam otrąb owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Uwielbiam omlety na słodko. Jabłkowy – mmm. Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie!
😀
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha 🙂