Orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną

Orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną Uwielbiam domowy kisiel, w szczególności truskawkowy. Choć najczęściej sięgam po niego jesienią lub zimą, to i latem nie stronię od takich propozycji. Z tym, że letni kisiel musi być dla mnie orzeźwiający i pełen sezonowych owoców. Tak właśnie jest w tym wypadku. Kisiel z mojego przepisu wychodzi dość kwaśny, orzeźwiający. Jeśli lubicie słodsze desery polecam Wam dodać ciut więcej cukru lub odrobinę mniej soku z cytryny. Dodatkowym elementem wzbogacającym smak mojego deseru jest żurawina, którą po prostu uwielbiam. Naprawę warto wzbogacać nią najróżniejsze desery, ciasta, owsianki, a nawet koktajle. Spróbujcie. Zdrowo i smacznie. Ja zaopatrzyłam się w dużą ilość żurawiny w sklepie http://smaknamiare.pl A wracając do przepisu… no cóż, łatwiej się już chyba nie da 😉 Warto robić samemu takie desery. O wiele zdrowiej i smaczniej 🙂 To kto skusi się na domowy orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną?

Składniki:

  • 1 pełna szklanka truskawek (większe kroimy)
  • 2 łyżki soku z cytryny*
  • 1,5 łyżki cukru*
  • 1 szklanka wody
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka żurawiny – użyłam od Organic Fabryka Smaku (http://smaknamiare.pl )

*ilość cukru można zwiększyć, a cytryny dodać ciut mniej. Kisiel z mojego przepisu wychodzi dość kwaśny, orzeźwiający, czyli dokładnie taki jak chciałam. Słodycz zależy też od owoców.

Przygotowanie:

Truskawki przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier, sok z cytryny i dolewamy pół szklanki wody i dodajemy żurawinę. Gotujemy całość na minimalnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki będą miękkie i puszczą sok.

Do pozostałej ilości wody dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Naszą mieszankę wlewamy do składników w garnuszku, mieszamy całość do zgęstnienia. Czekamy  aż całość ponownie się zagotuje i gotowe.

Orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną podajemy od razu. U mnie zawsze w towarzystwie świeżych listków mięty lub melasy.

Smacznego


Orzeźwiające desery, koktajle i napoje

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi