Dziś zapraszam Was na pyszne orzechowo-czekolade babeczki. Do przygotowania babeczek użyłam prażonych orzechów laskowych i dobrej jakości mlecznej czekolady do wypieków. Cała rodzina wprost przepada za tymi babeczkami. Dzisiejsze jednak pojadą ze mną na małe „babskie” spotkanie 😉 Babeczki są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Kiedyś ich przygotowanie zajmowało mi więcej czasy, ale odkąd mam wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium, czas przygotowania skrócił się do minimum. Przepis wymaga rozdrobnienia orzechów i czekolady. Używając wspomnianego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to niezwykle proste i szybkie. Robot wyposażony jest w niezwykle ostre noże, które spokojnie poradzą sobie z siekaniem. Możecie w nim też z łatwością przygotować domowe masło orzechowe, ale o tym już niedługo 😉
A wracając do przepisu na orzechowo-czekoladowe babeczki:
Składniki: (na 12 sztuk)
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- 50 g dobrej jakości mlecznej czekolady (u mnie do wypieków)
- 100 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 4-5 kropel aromatu migdałowego
Babeczki piekłam w dwóch turach. Pierwsze zostawiłam bez ozdób, drugie przybrałam malinowym nadzieniem. Smak lekko kwaskowatego malinowego nadzienia doskonale połączył się ze słodyczą babeczek. Polecam.
Przygotowanie:
Orzechy i czekoladę rozdrabniamy w robocie kuchennym Magimix. Wystarczy wsypać składniki do najmniejszej misy, założyć nóż i w zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt włączyć tryb auto lub pulsacyjny. Ja dziś najpierw rozdrobiłam dokładnie orzechy (tryb auto), a potem dodałam czekoladę i z 3 razy nacisnęłam tryb pulsacyjny (chciałabym mieć większe kawałki czekolady, dodatkowo pamiętajcie że ja używam czekolady do wypieków, a więc bardzo twardej. Wy możecie wrzucić wszystkie składniki na raz i nacisnąć krótko tryb auto. Urządzenie szybko wszystko rozdrobni).
Przygotowaną orzechowo-czekoladową przekładamy do miski, wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i posiekane masło. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Miksujemy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika około 25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
Przed podaniem dowolnie zdobimy.
Orzechowo-czekoladowe babeczki
Smacznego