Orzechowo-czekoladowe babeczki

Orzechowo-czekoladowe babeczkiOrzechowo-czekoladowe babeczki (2)

Dziś zapraszam Was na pyszne orzechowo-czekolade babeczki. Do przygotowania babeczek użyłam prażonych orzechów laskowych i dobrej jakości mlecznej czekolady do wypieków. Cała rodzina wprost przepada za tymi babeczkami. Dzisiejsze jednak pojadą ze mną na małe „babskie” spotkanie 😉 Babeczki są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Kiedyś ich przygotowanie zajmowało mi więcej czasy, ale odkąd mam wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium, czas przygotowania skrócił się do minimum. Przepis wymaga rozdrobnienia orzechów i czekolady. Używając wspomnianego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to niezwykle proste i szybkie. Robot wyposażony jest w niezwykle ostre noże, które spokojnie poradzą sobie z siekaniem. Możecie w nim też z łatwością przygotować domowe masło orzechowe, ale o tym już niedługo 😉

wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium

A wracając do przepisu na orzechowo-czekoladowe babeczki:

Składniki: (na 12 sztuk)

  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 50 g dobrej jakości mlecznej czekolady (u mnie do wypieków)
  • 100 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4-5 kropel aromatu migdałowego

Babeczki piekłam w dwóch turach. Pierwsze zostawiłam bez ozdób, drugie przybrałam malinowym nadzieniem. Smak lekko kwaskowatego malinowego nadzienia doskonale połączył się ze słodyczą babeczek. Polecam.

Przygotowanie:

Orzechy i czekoladę rozdrabniamy w robocie kuchennym Magimix. Wystarczy wsypać składniki do najmniejszej misy, założyć nóż i w zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt włączyć tryb auto lub pulsacyjny. Ja dziś najpierw rozdrobiłam dokładnie orzechy (tryb auto), a potem dodałam czekoladę i z 3 razy nacisnęłam tryb pulsacyjny (chciałabym mieć większe kawałki czekolady, dodatkowo pamiętajcie że ja używam czekolady do wypieków, a więc bardzo twardej. Wy możecie wrzucić wszystkie składniki na raz i nacisnąć krótko tryb auto. Urządzenie szybko wszystko rozdrobni).

Rozdrabinianie orzechów w urządzeniu wielofunkcyjnym

Przygotowaną orzechowo-czekoladową przekładamy do miski, wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i posiekane masło. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Miksujemy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika około 25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).

Orzechowo-czekoladowe babeczki (3)

Przed podaniem dowolnie zdobimy.

Orzechowo-czekoladowe babeczki (4)

Orzechowo-czekoladowe babeczki

Orzechowo-czekoladowe babeczki

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz