Orzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych)

Orzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych). Moi stali czytelnicy wiedzą jak kocham piec najróżniejsze babki. No cóż… babki i serniki, to ulubione ciasta w moim domu. Po niech sięgamy najchętniej, one znikają najszybciej 😉 A i w przygotowaniu są tak proste, że mogę je piec cały czas 🙂 Dziś zapraszam Was na pyszną orzechowo-czekoladową babkę (na orzechach laskowych). Kiedyś piekłam tą babkę bardzo rzadko. Powód? Nie zawsze miałam w domu gotowe mielone orzechy. Całych orzechów mam zawsze aż w nadmiarze, ale mielone… Próbowałam je sama przygotowywać w domu, ale nie było to przyjemne. Teraz już jest! Nie tylko przyjemne, ale przede wszystkim wręcz ekspresowe (i oszczędzam pieniądze, bo gotowe mielone orzechy są drogie, a ja często piekę orzechowe wypieki 😉 ). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowanie mielonych orzechów laskowych stało się dziecinnie proste. Do najmniejszej misy z założonym nożem wrzucamy prażone orzechy laskowe. Jeśli takich nie mamy orzechy należy najpierw podpiec w piekarniku.

Jak domowym sposobem pozbawić orzechy laskowe skórki?

  • orzechy wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny swobodnie leżeć, nie jeden na drugim)
  • wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 10 min. U mnie tyle wystarcza, ale musicie je obserwować, aby się nie przypaliły. Być może wystarczy niższa temperatura lub krótszy czas. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać, będzie unosił się przyjemny orzechowy aromat.
  • orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by przestygły.
  • następnie przesypujemy je do szmatki, skręcamy ją i intensywnie pocieramy nasze orzechy. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Gotowe.

Uprażone orzechy pozbawione skórki rozdrabniamy w wielofunkcyjnym robocie kuchennym Magimix 5200XL Premium.Najlepiej robić to pulsacyjnie. Kończymy, gdy uzyskamy pożądany efekt (drobne orzeszki). Jeśli będziecie robić, to za długo lub użyjecie orzechów nie prażonych możecie otrzymać pyszne masło orzechowe 😉

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mielonych orzechów laskowych + do dekoracji
  • 105 g mąki pszennej*
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • mała szczypta soli do ubicia białek

*odmierzałam łyżeczką z miarką, w przeliczeniu to około 10 i pół łyżki stołowej

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dokładnie ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypujemy zwykły cukier, ciągle miksując. Kolejno dodajemy żółtka, miksując na mniejszych obrotach.

W drugiej misce mieszamy łyżką mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.

Sypkie składniki przesypujemy do mokrych, wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy przestudzony tłuszcz. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło.

Po wystudzeniu babkę dowolnie dekorujemy. U mnie lukier + rozdrobnione orzechy laskowe.

Babkę przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

22 comments

  1. marcepanowy kącik says:

    Piękna i bardzo smakowita babeczka.I sama zmieliłaś orzeszki. Kiedyś kupiłam ciasto z orzechami i o mało co zęba nie złamałam. Okazało się, że w cieście oprócz orzechów, były również twarde łupiny. Nie ma to jak samemu zrobić i przynajmniej wiemy co jemy 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi