Dziś dzielę się z Wami przepisem na orzechowo-chałwowe ciasteczka. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy lub herbaty, idealne dla każdego, bo… przygotowane na chałwie lnianej. W przeciwieństwie do tradycyjnej chałwy nie jest ona tzw. bombą kaloryczną, a przez to i proponowane Wam ciasteczka są lżejsze. O chałwie lnianej pisałam Wam już tutaj (klik). Do ciasteczek użyłam mojej ulubionej wersji – chałwy lnianej orzechowej. To niespotykany produkt, w którym główną rolę pełnią orzechy ziemne. Zdrowy, pozytywnie wpływający na drogi moczowe, wspomagający serce, pracę mózgu, a nawet obniżają ciśnienie tętnicze krwi. I co najważniejsze – pyszny! Dzięki wykorzystaniu chałwy w przepisie ciasteczka nabrały wspaniałego smaku i konsystencji. Nic tylko jeść 🙂 Polecam spróbować.
Składniki: (na 2 małe blaszki większych ciasteczek)
- 1 szklanka mąki
- 100 g chałwy lnianej orzechowej Gacjana
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
Przygotowanie:
Masło miksujemy z chałwą. Następnie wbijamy całe jajko, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, miksując do uzyskania gęstej masy. Na koniec, ciągle miksując, dosypujemy cukier. Powinna nam powstać gęsta plastyczna masa.
Z masy lepimy w dłoniach większe kulki (większe od orzecha włoskiego), spłaszczając je i układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną podczas pieczenia, więc układamy je w większej odległości od siebie. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie około 15-18 minut (ciasteczka należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek).
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą ostygnąć i dopiero wówczas zdejmujemy je z blaszki.
Smacznego
Wspaniałe ciasteczka. A chałwa bardzo interesująca, muszę kupić i spróbować
Polecam 😀
Wprost przepadam za ciasteczkami orzechowymi. Wszelkie wariancje na ich temat jak najbardziej lubię! Przepis świetny. Z chęcią zjadła ze smakiem 🙂
Pozdrowionka cieplutkie! Miłego weekendu 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Również życzę miłego weekendu
Mniam
🙂