Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia)

Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia) (1)Uwielbiam przygotowywać małe słodkości. No cóż… chyba jestem od nich uzależniona 😉 Jednak nie zawsze mam czas i ochotę (zwłaszcza latem), aby piec coś w piekarniku. Dlatego często sięgam po sprawdzony przepis (sposób) na małe słodkości bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia). Takie zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym możecie przygotować do ulubionej popołudniowej kawy lub herbaty, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na święta. Bez piekarnika, a jakże smacznie. Spróbujcie.

Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia) (3)Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia)

Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia) (2)

Orzechowe tartaletki zbożowe (bez pieczenia)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. Składniki: (na 3 tartaletki)
  2. około 135 g zbożowych ciasteczek z kremem o smaku mleczno-miodowym*
  3. 100 g margaryny
  4. około 6 czubatych łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
  5. około 9 łyżeczek płatków migdałowych Helio
  6. * np. BelVita (8 sztuk) lub podobne
Przygotowanie
  1. Do misy blendera z nożami przekładamy wszystkie ciasteczka. Dokładnie je rozdrabniamy (na kształt drobnej kruszonki).
  2. W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny.
  3. Do garnuszka z margaryną przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Masę przekładamy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co ułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką.
  5. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę.
  7. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki na jedną tarlaletkę). Następnie wokół masy układamy lekko pokruszone płatki migdałowe.
  8. Tak przygotowane tartlatetki możemy podać w foremkach i do jedzenia wykorzystać łyżeczki lub wyjąć je z foremek.
  9. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz