Orzechowe kartofelki – deser z 3 składników

Orzechowe kartofelki – deser z 3 składników Dziś zapraszam Was na ekspresowy deser z 3 składników. Wystarczy zaledwie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakołykiem do popołudniowej kawy. Orzechowe kartofelki, to moja szybka odpowiedź, gdy nachodzi mnie ochota na coś pysznego, a nie mam czasu na pieczenie. Tu wszystko wystarczy dobrze zagnieść, schłodzić i cieszyć się orzechowym smakiem z kokosową nutą. Dla mnie połączenie idealne 🙂 Spróbujcie i Wy 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka pasty orzechowej – u mnie miód i kokos BeonTime
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej + 2-3 łyżki
  • 3 pełne łyżki syropu daktylowego (można też dodać inne płynne „słodzidło”)

Przygotowanie:

Pastę orzechową przekładamy do miski. Dosypujemy pół szklanki mąki kokosowej (jeśli nie macie możecie kupnej możecie po prostu zmielić wiórki kokosowe lub użyć tych drobnych) i dodajemy syrop daktylowy.

Całość zagniatamy. Jeśli masa wyda nam się za sucha dodajemy syropu, jeśli zbyt lepiąca dodajemy niewielką ilość mąki kokosowej.

Z masy formujemy małe kartofelki (niekształtne kuleczki, u mnie wielkości orzecha włoskiego, ale mogą być mniejsze).

Każdą kuleczkę obtaczamy w mące kokosowej. Całość schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi