Orzechowe kartofelki – deser z 3 składników Dziś zapraszam Was na ekspresowy deser z 3 składników. Wystarczy zaledwie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakołykiem do popołudniowej kawy. Orzechowe kartofelki, to moja szybka odpowiedź, gdy nachodzi mnie ochota na coś pysznego, a nie mam czasu na pieczenie. Tu wszystko wystarczy dobrze zagnieść, schłodzić i cieszyć się orzechowym smakiem z kokosową nutą. Dla mnie połączenie idealne 🙂 Spróbujcie i Wy 🙂
Składniki:
- 1 szklanka pasty orzechowej – u mnie miód i kokos BeonTime
- 0,5 szklanki mąki kokosowej + 2-3 łyżki
- 3 pełne łyżki syropu daktylowego (można też dodać inne płynne „słodzidło”)
Przygotowanie:
Pastę orzechową przekładamy do miski. Dosypujemy pół szklanki mąki kokosowej (jeśli nie macie możecie kupnej możecie po prostu zmielić wiórki kokosowe lub użyć tych drobnych) i dodajemy syrop daktylowy.
Całość zagniatamy. Jeśli masa wyda nam się za sucha dodajemy syropu, jeśli zbyt lepiąca dodajemy niewielką ilość mąki kokosowej.
Z masy formujemy małe kartofelki (niekształtne kuleczki, u mnie wielkości orzecha włoskiego, ale mogą być mniejsze).
Każdą kuleczkę obtaczamy w mące kokosowej. Całość schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Smacznego
Zdrowe składniki…wspaniale.
Takie słodkości są szczególnie mile przeze mnie wykonywane.
Cieszę się, że wpis się podoba 🙂