Orzechowe ciasteczka
Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzechowe ciasteczka skąpane w cukrze pudrze. Te małe orzechowe słodkości będą idealne na deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek z orzechami jest naprawdę proste. A efekt? U mnie te ciasteczka z orzechami włoskimi zawsze znikają bardzo szybko. Polecam je i Wam. Spróbujcie.
Jak przygotować ciastka z orzechami włoskimi?
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru + do oprószenia ciasteczek
- 100 g orzechów włoskich
- 210 g masła lub margaryny
- ekstrakt waniliowy na czubku łyżeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Orzechy przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy.
Do miski wsypujemy orzechy, cukier puder i mąkę. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy posiekane pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i ekstrakt waniliowy. Chwilę siekamy nożem składniki, później wszystko zagniatamy. Ja najpierw łączę w dłoniach składniki na kształt kruszonki, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Tworzymy kulę. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach wałeczki i zawijamy na kształt półksiężyca/rogalika.
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszła jedna duża i jedna mała blaszka (około 35 szt). Ilość zależy od wielkości ciasteczek.
Blaszki wkładamy na min 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasteczka pieczemy około 15 min. Uwaga! Czas pieczenia różny w zależności od wielkości ciasteczek i piekarnika. Obserwujemy ciasteczka. Ciasteczka powinny zacząć się rumienić. Najlepiej już po 10-12 min sprawdzać stan upieczenia.
Po wystudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego