Orkiszowe gofry z truskawkami

Orkiszowe gofry z truskawkami Lubicie gofry? Próbowaliście kiedyś wersji na mące orkiszowej pełnoziarnistej? Polecam. Gofry wychodzą równie pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Orkiszowe gofry z truskawkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub lżejszy letni obiad 😉 Polecam i życzę Wam miłego dnia 🙂

Składniki: (na 4 gofry)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej TOTA
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki do podania: truskawki i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę.

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli.

W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem i olejem.

Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto.

Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś pokrojone truskawki i listki świeżej mięty.

Jak przygotować chrupiące gofry?

  • Aby gofry były chrupiące gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdza się mocna gofrownica. Ja mam mocną gofrownicę marki Dezal (moc 1300 W), którą szczerze Wam polecam 🙂
  • Choć olej jest w masie warto zawsze posmarować pędzelkiem również płyty grzewcze gofrownicy.
  • Nigdy nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów!
  • Gofry powinny być mocno rumiane.
  • Po przygotowaniu gofry najlepiej studzić na kratce, aby zachowały swoją chrupkość.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz