Orkiszowe babeczki z borówkami

babeczki

Orkiszowe babeczki z borówkami

Lubicie babeczki? Te małe słodkie wypieki, to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzą się też na różnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. A dzieci? One po prostu za nimi przepadają. Dziś mam dla was przepis na wilgotne babeczki z borówkami przygotowane na mące orkiszowej. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie orkiszowe babeczki z owocami śmiało możecie zabrać ze sobą również do pracy lub szkoły. Odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość.

Jak zrobić orkiszowe babeczki z owocami?

Babeczki można przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Wystarczy tylko zachować odpowiednie proporce i wszystko wymieszać. Podstawą w takich wypiekach jest oczywiście mąka. Czy musi to być zawsze mąką pszenna? Nie. Świetną zdrowszą alternatywą są produkty orkiszowe. Włączając orkisz do swojej diety możemy dostarczyć organizmowi większą ilość witamin, takich jak A, E, K oraz witamin z grupy B. Mąka orkiszowa zawiera białko, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza też składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Bogatą ofertę różnych mąk orkiszowych, od tortowej aż po razową, znajdziecie w ofercie Diogra.

Składniki:

  • 300 g mąka orkiszowa tortowa
  • 130 g cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • skórka starta z połowy cytryny (można pominąć)
  • około 200 g borówek

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

W misce mieszamy jajka, olej, maślankę i startą skórkę z cytryny. Dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie całość mieszamy np. szpatułką.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 14 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy masę do około 3/4 wysokości.

Orkiszowe babeczki pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Smacznego

*artykuł sponsorowany

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz