Dziś zapraszam Was na omlet z truskawkami. W sezonie bardzo często gości na moim stole. W końcu trzeba korzystać póki te piękne, małe czerwone owoce są dostępne. Na drugie śniadanie planuję truskawkowy koktajl 😉 A wracając do omleta… Przygotujecie go bardzo szybko. Możecie go podać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś z trzcinowym cukrem pudrem. Spróbujcie 🙂 Miłego dnia 🙂
Szukając dobrych produktów polecam zajrzeć do AWBIO
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu (nie powinien być zbyt rzadki)
- 1 łyżka cukru kokosowego – do nabycia w AWBIO
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maki pszennej – do nabycia w AWBIO
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
- kilka małych truskawek + dowolne dodatki do podania (u mnie trzcinowy cukier puder)
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, cukier kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie (ilość dowolna).
Omlet smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch zacznie się ładnie ścinać obracamy omlet na drugą stronę i chwilę smażymy.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Podajemy cały lub pokrojony z ulubionymi dodatkami (u mnie cukier puder).
Smacznego
Wygląda bosko! Kocham truskawy!
Zapraszam do mnie:)
Dziękuję i na pewno odwiedzę 🙂