Omlet z truskawkami

Dziś zapraszam Was na omlet z truskawkami. W sezonie bardzo często gości na moim stole. W końcu trzeba korzystać póki te piękne, małe czerwone owoce są dostępne. Na drugie śniadanie planuję truskawkowy koktajl 😉 A wracając do omleta… Przygotujecie go bardzo szybko. Możecie go podać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś z trzcinowym cukrem pudrem. Spróbujcie 🙂 Miłego dnia 🙂

Szukając dobrych produktów polecam zajrzeć do AWBIO

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu (nie powinien być zbyt rzadki)
  • 1 łyżka cukru kokosowego – do nabycia w  AWBIO
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maki pszennej – do nabycia w AWBIO
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
  • kilka małych truskawek + dowolne dodatki do podania (u mnie trzcinowy cukier puder)

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, cukier kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie (ilość dowolna).

Omlet smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch zacznie się ładnie ścinać obracamy omlet na drugą stronę i chwilę smażymy.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Podajemy cały lub pokrojony z ulubionymi dodatkami (u mnie cukier puder).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz