Omlet z syropem daktylowym. Dziś pomysł na pyszne, szybkie, zdrowe śniadanie. Omlet z syropem daktylowym. To mój sposób na ekspresowe śniadanie. Kilka prostych składników, a jak pysznie. Omlet do tego jest w zdrowszej wersji, bo nie dodajemy do niego cukru. Oczywiście u mnie odrobina rozpusty w postaci czekolady na wierzchu, ale taka ilość nikomu nie zaszkodzi 😉 A jeśli chcecie ją pominąć możecie omlet podać z samym jogurtem lub porcją świeżych owoców. Tu wybór pozostawiam Wam. Omlet wychodzi pyszny i słodki, a to za sprawą syropu daktylowego dostępnego w ofercie Mix Brands. Spróbujcie.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki maślanki
- 1 łyżka syropu daktylowego Big Nature
- 1 łyżeczka masła
Propozycja podania: jogurt naturalny, listki świeżej mięty i odrobina czekolady
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy całość ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy syrop daktylowy, znów mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy dokładnie składniki. Wszystko można też zmiksować mikserem.
Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy płomień na minimalny i wylewamy naszą masę. Omlet smażymy pod przykryciem. Gdy pojawią się bąbelki i urośnie odwracamy go na drugą stronę i chwilę smażymy (już bez przykrycia).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś jogurt naturalny, listki świeżej mięty i odrobina czekolady.
Smacznego