Omlet z serkiem wiejskim i bananem
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie i sycące śniadanie. Pyszny omlet z serkiem wiejskim i bananem ? Uwielbiam to połączenie. Puszysty, lekko słodki (dzięki dodatkowi banana) i naprawdę sycący omlet. Idealny do filiżanki ulubionej herbaty. Spróbujcie.
- 1 opakowanie serka wiejskiego (150 g) – użyłam light
- 1 średni banan (najlepiej dojrzały)
- 2 jajka M
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem.
Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy na nią masę i smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch zaczyna się ścinać obracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy już bez przykrycia (najłatwiej zsunąć omlet na talerz i z talerza znów na patelnię).
Omlet podajemy w całości lub kroimy na kawałki, oprószamy cukrem pudrem (opcjonalnie) i podajemy ze świeżymi malinami.
Smacznego