Omlet z mrożonymi jagodami i łyk aromatycznej herbaty

Omlet z mrożonymi jagodami i łyk aromatycznej herbaty, czyli jedno z moich ulubionych śniadań. Tak, tak dla mnie omlety i placuszki, to najlepsza wersja śniadań. Kiedyś przygotowywałam też nagminnie owsianki. Jednak w okresie jesień-zima-wiosna, to właśnie takie śniadania królują na moim stole. Do tego ulubiona aromatyczna czarna herbata i można zacząć dzień. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie śniadania bez herbaty. Ona jest takim dopełnieniem całości. Już kiedyś pisałam Wam o pysznych herbatach Pure Leaf. One wciąż królują na moim stole i… na pewno się z nimi nie rozstanę. Dlaczego? Bo Pure Leaf, to herbaty liściaste najwyższej jakości. Produkowane są bez sztucznych konserwantów. Każda porcja zamknięta jest w jedwabne, ekologiczne piramidki. U mnie królują 4 rodzaje, ale pełną ofertę możecie znaleźć na Konesso.pl 

A wracając do omletu… Możecie użyć świeżych lub mrożonych owoców. Możecie go też podać z jogurtem lub oprószony cukrem pudrem. Tu wybór zostawiam Wam. No nic kończę wpis i… wracam do mojego śniadania 😉

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3-4 płaskie łyżki mąki
  • duża szczypta sody
  • około 1 łyżki cukru
  • mała garść mrożonych borówki
  • odrobina oleju do posmarowania patelni

Przygotowanie:

W misce mieszamy widelcem jajka z jogurtem. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowana olejem patelnię. Smażmy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Gdy omlet zacznie lekko się ścinać i rosnąć dodajemy borówki. Jeszcze chwilę smażymy pod przykryciem i obracamy (pomagamy sobie łopatką) na drugą stronę, chwilę smażymy. Podajemy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz