Omlet z kiełbasą i kiełkami

Omlet z kiełbasą i kiełkami Moja rodzina uwielbia omlety. Przeważnie królują u nas omlety w wersji na słodko, bo po te najchętniej sięgają dzieci. Ale ja osobiście uwielbiam również ich wersję wytrawną. Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych przepisów na omlet z kiełbasą i kiełkami. Pyszne połączenie, które z powodzeniem można podać na śniadanie czy kolacje. Do tego plasterki pomidorków… I nic tylko jeść. Taki omlet przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Smak i prostota przygotowania sprawiają, że omlety nam się chyba nigdy nie znudzą 😉 Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 4 jajka klasy M
  • 1 łyżka mleka
  • pół kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • odrobina oleju do podsmażenia
  • pieprz i sól do smaku
  • mała garść kiełków rzodkiewki
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy na plasterki i chwilę podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę mleka, słodką czerwoną paprykę i doprawiamy całość pieprzem i solą. Dokładnie i energicznie mieszamy składniki (np. ręczną trzepaczką).

Masę wylewamy na patelnię z niewielką ilością oleju. Chwilę smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać układamy nasze plasterki kiełbasy, zostawiamy jeszcze chwilę. Następnie ostrożnie obracamy omlet na drugą stronę. Podsmażamy (już bez pokrywki) aby wierzch z kiełbasą się ładnie ściął. Ściągamy z palnika, układamy plasterki pomidorków, posypujemy kiełkami rzodkiewki i składamy na pół.

Podajemy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz