Uwielbiam sycące i szybkie w przygotowaniu dania. I taki właśnie jest dzisiejszy omlet z brokułami i kozim serem. Może z powodzeniem być podany na obiad (dla zabieganych jak znalazł) lub na sytą kolację. Niepowtarzalny smak omlet zawdzięcza dodatkowi brokuł (i te charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego przepisu lub zapiec go wraz z ulubionymi warzywami w piekarniku. Dodatkowo zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu na temat koziego sera:
Sery kozie – zdrowo, smacznie, inspirująco.
A teraz zapraszam na mój przepis 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- garść mrożonych brokuł*
- około 60-70 g koziego sera
- 1 – 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
- sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
*u mnie z mieszanki warzyw na patelnię (całe różyczki i ich kawałki)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mrożone brokuły. Po podsmażeniu większe różyczki można podzielić na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy całe jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie wkruszamy nasz kozi ser i znów całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec doprawiając wszystko solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.
Masę jajeczno-serową wylewamy na nasze brokuły. Całość smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się prawie zetnie. Na koniec omlet zszywamy na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Podsmażamy chwilę i podajemy omlet obficie posypany posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
Pyszna propozycja 🙂
Dziękuję 😀
Pyszny omlecik 🙂 Zjadłabym 🙂
😀
Zrobiłam. Super w smaku ten omlet