Omlet z brokułami i kozim serem

Omlet z brokułami i kozim seremUwielbiam sycące i szybkie w przygotowaniu dania. I taki właśnie jest dzisiejszy omlet z brokułami i kozim serem. Może z powodzeniem być podany na obiad (dla zabieganych jak znalazł) lub na sytą kolację. Niepowtarzalny smak omlet zawdzięcza dodatkowi brokuł (i te charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego przepisu lub zapiec go wraz z ulubionymi warzywami w piekarniku. Dodatkowo zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu na temat koziego sera:

Sery kozie – zdrowo, smacznie, inspirująco.

A teraz zapraszam na mój przepis 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść mrożonych brokuł*
  • około 60-70 g koziego sera
  • 1 – 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek

*u mnie z mieszanki warzyw na patelnię (całe różyczki i ich kawałki)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mrożone brokuły. Po podsmażeniu większe różyczki można podzielić na mniejsze kawałki.

Do miski wbijamy całe jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie wkruszamy nasz kozi ser i znów całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec doprawiając wszystko solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.

Masę jajeczno-serową wylewamy na nasze brokuły. Całość smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się prawie zetnie. Na koniec omlet zszywamy na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Podsmażamy chwilę i podajemy omlet obficie posypany posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz