Omlet, to niewątpliwie jedno z moich ulubionych śniadań. Proste, szybkie, syte. Podany na różne sposoby, z różnymi dodatkami po prostu nie może się znudzić 😉 Dziś polecam Wam omlet biszkoptowy z cynamonową nutą. Moją wersję wzbogaciłam o cynamonową nutę. Wy możecie dodać np. wanilię. Taki omlet można podać z ulubioną konfiturą, owocami, bitą śmietaną, a nawet twarożkiem. Jeśli tak jak ja uwielbiacie takie śniadania polecam Wam również zajrzeć do poradnika Jak zrobić omlet? Znajdziecie tam nie tylko pyszne inspiracje, ale również przydatne porady, aby Wasze omlety były po prostu idealne.
Składniki:
- 2 jajka L
- 2 łyżki mąki pszennej
- mała szczypta soli
- odrobina klarowanego masła
- 1 płaska łyżka śmietanki 30%
- szczypta cynamonu
- do podania: cukier puder i / lub ulubiona konfitura, owoce
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
W drugiej misce miksujemy żółtka ze śmietanką, dodajemy mąkę i szczyptę cynamonu, znów chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy ubite białka. Mieszamy je z masą lub bardzo krótko miksujemy na najmniejszych obrotach.
Omlet smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Patelnię wcześniej smarujemy delikatnie klarowanym masłem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Rada: Jeśli często macie problem z obróceniem omletu na drugą stronę i zdarza się, że wykładacie na talerz porwany placek polecam Wam przygotować tzw. kaiserschmarren.
Idealny przepis na niedzielne śniadanie. Omlet wyszedł pyszniej niż się spodziewałem.
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Super omlet zrobię jutro.
A omleta królewskiego jeszcze nie robiłam zerknę na przepis
Dziękuję 🙂
Pysznie musi smakować 🙂
Polecam spróbować 🙂