Dziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego naturalny aromat. W polskiej kuchni pieprz jest codziennością, w kuchni japońskiej go nie znajdziecie. Ostry smak uzyskuje się dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują oczywiście również sosy, które osobiście uwielbiam: sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren pszenicy lub ryżu, z dodatkiem soli i wody. W chwili obecnej sos ten w różnych odmianach używany jest na całym świecie, a w samej kuchni azjatyckiej stosowany jest niemal najczęściej ze wszystkich przypraw. Smak sosu sojowego jest słony, a jego konsystencja rzadka, przez co często używa się go również jako zamiennika soli. Sos sojowy dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych (nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, pierwiastki mineralne). Sos teriyaki, który nadał smak prezentowanej potrawie, przygotowuje się właśnie na bazie wspomnianego sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter. A jak uzyskać wspomniany smak? Pomogą nam w tym dania Oyakata. Słyszeliście już o tych produktach? Jeśli nie, to tym bardziej zachęcam Was do wejścia na stronę Oyakata i zapoznania się z japońskimi smakami, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Dania Oyakata możecie zabrać ze sobą do pracy lub w podróż i cieszyć się japońskim smakiem. Ja dziś proponuję Wam wzbogaconą wersję „Japońskiego kurczaka Teriyaki”. Taki posiłek idealnie sprawdzi się na obiad. Polecam i zapraszam na przepis.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI OYAKATA *
- 280 ml wrzącej wody
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- olej roślinny
*produkty możecie nabyć w wielu sklepach: AUCHAN, CARREFOUR, DINO, FRESH MARKET, GLOBI, INTERMARCHE, KAUFLAND, MAŁPKA EXPRESS, MILA, SIMPLY MARKET, TESCO, ŻABKA, YATTA.PL
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę i marchew podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy wodę, odmierzamy 280 ml. Otwieramy wieczko dania JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI OYAKATA, wyjmujemy saszetkę z sosem. Następnie zalewamy makaron wrzącą wodą. Przykrywamy kubek plastikowym wieczkiem i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę przez otwory w wieczku.
Tak przygotowany makaron wykładamy na patelnię (wyłączony gaz) z resztą składników, lekko mieszamy. Następnie dodajemy sos z saszetki i całość mieszamy, aby sos pokrył składniki dania.
Podajemy od razu.
Smacznego
O to coś dla mojego partnera. Lubi szybkie japońskie smaki. Fajnie, że podała Pani gdzie to można kupić
😀
Fajny pomysł. Nigdy nie pomyślałam, żeby dania instant użyć jako inspiracje do przygotowania różnych potraw. Dzięki!
Dziękuję, miło mi że pomysł się spodobał 🙂
Akurat mam jakieś puchy Oyakaty to sobie zrobie dziś obiad xD
Smacznego 😉