Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto

Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto (1)Uwielbiam dania jednogarnkowe. Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu, a do tego nie brudzimy innych naczyń 😉 Dziś polecam wam gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto. Idealny obiad dla całej rodziny. Gulasz możecie podać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem, ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet sam z zestawem surówek. Spróbujcie.

Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto (2)

Zachęcam Was również do odwiedzin strony Greckie Przysmaki, gdzie znajdziecie dużo dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki i pesto wykorzystane w przepisie ?

logo_Greckie Przysmaki

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 1 i 1/3 łyżki słodkiej czerwonej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • około 4-5 łyżek oleju (ilość zależy od wielkości garnka i ilości dodanego mięsa, w razie potrzeby można dolać oleju)
  • około 1/3 łyżeczki soli ziołowej
  • 8 łyżek (pełnych) pesto pomidorowego – użułam tego (klik) od Greckie Przysmaki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 liście laurowe
  • opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania

UWAGA! Mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na hasło „SlodkieOkruszki” , który możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl, Daje on rabat -5% na cały koszyk.
Okres aktywności kodu rabatowego od 2017-06-20 17:00:00 do 2017-07-20 23:59:00

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone filety z kurczaka (w kostkę lub paseczki), mieszając podsmażamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką, mieszamy. Następnie dodajemy pomidorowe pesto (użułam tego), doprawiamy pieprzem, solą ziołową, mieszamy i chwilkę smażymy. Kolejno dolewamy wodę, dodajemy suszoną bazylią, mieszamy. Na koniec dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec próbujemy, opcjonalnie doprawiając.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem, ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet sam z zestawem surówek. Opcjonalnie można całość posypać zieloną pietruszką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi