Napój z owocem chlebowca – źródło potasu, wapnia i fosforu W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po napoje pełne witamin i cennych składników odżywczych. Dziś zapraszam Was na pyszny napój, którego podstawę smaku stanowi Jackfruit / Chlebowiec. Jackfruit, to owoc tropikalny będący bogatym źródłem potasu, wapnia i fosforu. W smaku przypomina trochę figę, ananasa i brzoskwinię. Idealnie nadaje się do różnych napojów, deserów, a nawet sałatek. Ja dziś połączyłam go z jabłkami i sokiem z cytryny. Wyszło nie tylko zdrowo, ale też i bardzo pysznie. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 2 i 1/2 jabłka
- Jackfrui /Chlebowiec w syropie 565g Koala
- sok z 1/3 cytryny
- listki świeżej mięty do podania
Przygotowanie:
Całość przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej.
Naprzemiennie dodajemy pokrojone jabłka, owoce chlebowca z syropu (syrop nie będzie nam potrzebny). Na koniec wszystko mieszamy z sokiem z cytryny.
Podajemy od razu z listkami świeżej mięty.
Smacznego
Brzmi pysznie 🙂
Polecam spróbować 🙂