Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Miałam na nie ochotę przez cały dzień. Proste w przygotowaniu, nadziane słodkim waniliowym twarogiem. Ja je uwielbiam. Idealne na śniadanie, kolacje, a nawet obiad. Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła 😉 Zgodzicie się?

Prosty przepis na naleśniki z serem (twarogiem)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa typ 450 ToTa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka M

Na nadzienie:

  • twaróg półtłusty, jogurt naturalny i cukier waniliowy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę i wbijamy dwa jajka. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy małą chochelką porcję ciasta. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni i smażmy naleśniki z obu stron po kilka sekund.

Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim.

Przygotowujemy nasz farsz. Wystarczy wymieszać rozdrobniony widelcem twaróg z jogurtem i cukrem waniliowym (lub zwykły cukier + cukier wanilinowy). Ilość cukru i jogurtu wg własnych upodobań. Ja na kostkę twarogu najczęściej daję 2 pełne łyżki gęstego jogurtu + 1-2 łyżki cukru waniliowego.

Nasz słodki twaróg nakładamy na naleśniki. Zwijamy je i gotowe 🙂

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

4 comments

Dodaj komentarz