Naleśnik pieczony z kozim serem, szpinakiem i pieczarkami
Lubicie naleśniki? Jadacie je na słodko czy wytrawnie? U nas dzieci uwielbiają wersję na słodko, a reszta rodziny (w tym ja) kocham naleśniki w każdej postaci. Dziś polecam Wam pyszny przepis na pieczony naleśnik z kozim serem, szpinakiem i pieczarkami. Idealny na śniadanie lub lekki obiad. Kozi ser doskonale podkreśla smak. Do tego zieleń szpinaku, pieczarki i świeże pomidorki. Nic tylko jeść ze smakiem. Spróbujcie 🙂
- 180 ml mleka
- 3 jajka M
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g sera koziego podpuszczkowego – u mnie rolada kozia
- mała garść szpinaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki masła – u mnie kozie
- kilka pomidorków cherry
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól i wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Składniki można też zmiksować np. w blenderze kielichowym. Ważne żeby masa nie miała grudek.
Patelnię tytanową lub inną którą można włożyć do piekarnika umieszczamy na palniku i mocno nagrzewamy. Opcjonalnie można użyć naczynie żaroodporne, które nagrzewamy w piekarniku.
Następnie rozpuszczamy na patelni masło. Wyłączamy palnik. Wlewamy naszą masę naleśnikową. Na środek dodajemy pokrojony ser, pokrojone pieczarki i garść szpinaku. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem.
Patelnię od razu wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Odpinamy rączkę z naszej patelni. Naleśnik pieczemy około 20 minut. Naleśnik mocno urośnie po bokach, po wyjęciu z piekarnika lekko opadnie.
Wyjmujemy naleśnik, układamy połówki pomidorków cherry i od razu podajemy.
Smacznego