Uwielbiam ciasteczka. Zresztą jak i wszystkie słodkości. Czasem nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka, filiżanka herbaty i ulubiona książka. Idealny relaks. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim autorskim przepisem na nakrapiane makowe ciasteczka. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia.

Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem.
2016-04-15 00:38:23

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki maku
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę.
- Z ciasta odrywamy małe kawałki, lepimy z nich kulki i lekko spłaszczamy.
- Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut (brzegi ciastek zaczynają się lekko rumienić).
- Wyciągamy i studzimy.
- Podajemy np. do kawy lub herbaty.
Notes
- Przepis własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/