Najszybsza babka z bakaliami

Najszybsza babka z bakaliami (1)

Najszybsza babka z bakaliami. Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie ją również podać na święta wielkanocne. U mnie dziś w wersji mało słodkiej. Pominęłam dodatek normalnego cukru. Słodycz babce dodają pyszne bakalie i cukier puder, którym jest dość obficie oprószona. Do babki możecie dodać dowolne bakalie. Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio, w której znajdziecie suszone daktyle, rodzynki sułtańskie, kandyzowaną marchewkę, ananasa, papaję i skórkę pomarańczową. Babka wyszła tak pyszna, że został już mały kawałek 😉 Spróbujcie, polecam.

Najszybsza babka z bakaliami (2)Najszybsza babka z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 czubate łyżeczki do bakalii
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • około 1/4 szklanki cukru*
  • cukier puder do oprószenia babki (u mnie trzcinowy)
  • 0,5 szklanki mieszanki keksowej Helio

*cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyszła bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają już same bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zwykły cukier (można pominąć) i  cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wbijamy całe jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką do połączenia.

W miseczce mieszamy bakalie (mieszankę keksową) z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodajemy do masy. Mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem, wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut).

Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Zanim zrobisz zakupy sprawdź ranking sklepów eko


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      Pani Katarzyno przygotowywałam tą babkę wyłącznie na maśle lub margarynie. Nie próbowałam nigdy z oliwą z oliwek, więc niestety nie wiem jak wyjdzie gdy zmieni Pani ten składnik.
      Pozdrawiam

Skomentuj Anna, Kęsy Codzienności Anuluj pisanie odpowiedzi