Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad.

przepis-na-lazanki-z-bialej-kapusty

Uwielbiam łazanki z białej kapusty. Och, jak dawno ich nie jadłam… Dlatego postanowiłam przygotować je znowu. Biała kapusta, moja ukochane pieczarki, dobra kiełbasa, makaron… I już mamy wspaniały, a do tego tani obiad dla całej rodziny. Chwilę po tym jak przygotowałam obiad… z całego garnka łazanek nie zostało nic. Były naprawdę pyszne, sama poszłam po sporą dokładkę 😉 Polecam Wam serdecznie takie proste w przygotowaniu łazanki z białej kapusty. Łazanki na zdjęciach są z różnych obiadów – raz doprawione były mniej, a raz bardziej słodką papryką, miały też różne rodzaje kiełbasy. Ilość przypraw zależy od Waszego upodobania. Tak samo z makaronem – jego ilość zależy od Waszych indywidualnych upodobań. Próbujcie i odnajdźcie swój własny „złoty środek”.

Składniki:

  • 3/4 mniejszej główki białej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki (ilość orientacyjna, zależy od własnych upodobań smakowych)
  • 1 kiełbasa podwawelska lub 2-3 inne mniejsze kiełbaski np. śląskie
  • 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze
  • makaron łazankowy (ilość wg upodobań od 250 g do 500 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drobno poszatkowaną białą kapustę przekładamy do dużego garnka, podlewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości pod pokrywką.

Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. (2)

W międzyczasie drobno kroimy cebule. Obieramy pieczarki i kroimy je w paski (u mnie większe, więc przekrawam najpierw kapelusze na pół, a następnie kroję je w paski).

Cebulę podsmażamy krótko na oleju, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość po wierzchu doprawiamy pieprzem i solą. Chwilę smażymy, aż pieczarki lekko zmaleją.

Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. (3)Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do pieczarek i cebuli.

Gdy kapusta ugotuje się do miękkości odsączamy ją na sitku, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką, całość podsmażamy około 5 minut. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Na koniec wszystko łączymy z ugotowanym makaronem (ilość wg indywidualnych upodobań).

Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. (4)Wersja z mniejszą ilością przypraw

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi