Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne. Dlaczego najlepsze? Te babeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Są delikatne, z wyczuwalnym waniliowym smakiem. Możecie je spokojnie włożyć do wielkanocnego koszyka, dowolnie ozdobić i… po prostu zjeść ze smakiem. U mnie lubią je wszyscy. Najszybciej zabierają się za nie dzieci 😉 Polecam.
Do przygotowania babeczek wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:
Składniki: (na 3-4 babeczki w zależności od wielkości foremek)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- biały lukier
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka dokładnie miksujemy z cukrem. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i całość mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych kaszą manną foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, można nawet ciut niżej, bo ciasto mocno rośnie). Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 15-20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości foremek / piekarnika).
Po wyjęciu z foremek polewamy białym lukrem.
Smacznego
Przeurocze 🙂
Dziękuję 🙂
Pysznie wyglądają te babeczki.Wyglądają na bardzo mokre, a akie lubię najbardziej.
Dziękuję 😀
Wspaniałe babeczki kochana 🙂
Dziękuję 🙂
A czy można zastąpić masło olejem rzepakowym?
Dobry wieczór,
Pani Doroto olej może zmienić smak i konsystencję babeczek. Nigdy nie przygotowywałam tych babeczek z olejem. Raczej sugerowałabym masło.
Pozdrawiam