Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne

Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne (1)Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne. Dlaczego najlepsze? Te babeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Są delikatne, z wyczuwalnym waniliowym smakiem. Możecie je spokojnie włożyć do wielkanocnego koszyka, dowolnie ozdobić i… po prostu zjeść ze smakiem. U mnie lubią je wszyscy. Najszybciej zabierają się za nie dzieci 😉 Polecam.

Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne (3)

Do przygotowania babeczek wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Najlepsze waniliowe babeczki wielkanocne (2)

Składniki: (na 3-4 babeczki w zależności od wielkości foremek)

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • biały lukier

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka dokładnie miksujemy z cukrem. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i całość mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych kaszą manną foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, można nawet ciut niżej, bo ciasto mocno rośnie). Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 15-20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości foremek / piekarnika).

Po wyjęciu z foremek polewamy białym lukrem.

Smacznego

 

8 comments

    • Magdalena says:

      Dobry wieczór,
      Pani Doroto olej może zmienić smak i konsystencję babeczek. Nigdy nie przygotowywałam tych babeczek z olejem. Raczej sugerowałabym masło.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz